over mij

over mij pagina

Hoi, ik ben Willeke

Procesbegeleider en ervaringsdeskundige op het gebied van de vervroegde overgang bij jonge vrouwen. Ik geloof dat het voor elke jonge vrouw mogelijk is om het geluk te vinden na de diagnose vervroegde overgang. Ik help je graag in dit proces.

Op mijn 30e kreeg ik klachten waarvan werd gedacht dat het de vervroegde overgang zou kunnen zijn. Ik zat middenin een vruchtbaarheidsbehandeling om zwanger te worden. Deze moest worden afgebroken, omdat het gebruik van stimulerende hormonen niets deden. Gelukkig waren er nog andere opties die onderzocht konden worden om toch zwanger te kunnen raken. De gedachte aan de mogelijkheid van de vervroegde overgang duwde ik weg, maar de klachten bleven en werden steeds heviger.

De klachten zorgen ervoor dat ik me een alien voelde tussen de mensen om mij heen. Ik had net als mijn oudere vrouwelijke collega’s opvliegers en schaamde me hiervoor. Ik miste de aansluiting met mijn leeftijdsnoten. Ik voelde me een oude vrouw in een jong lichaam. Het matchte totaal niet met elkaar.

Een zwangerschap bleef uit. Ik kon er niet meer om heen en moest weten waar ik aan toe was. Op mijn 34e volgde de definitieve diagnose POI (Premature Ovariële Insufficientie). Mijn wereld stortte in. Samen met al mijn toekomstdromen. Het was een chaos van gedachten, emoties en lichamelijke ongemakken. Het voelde alsof mijn vrouwelijkheid werd afgenomen. Ik had behoefte aan iemand die mij begreep. Maar waar vond ik die? Daarnaast merkte ik ook dat mijn omgeving zoekende was hoe er voor mij te kunnen zijn. Het leven van iedereen om me heen leek gewoon door te gaan. Dit voelde heel wrang.

Van binnen ging ik steeds meer dood. Mijn levensvreugde doofde. Ik stond op een tweesprong en moest kiezen: mezelf emotioneel dood laten gaan en daarin berusten of alle wilskracht bijeen schrapen en mezelf op de rit krijgen. Mijn wilskracht won het. Toen begon de zoektocht naar hulp.

Via via had ik gehoord van een ademtherapeut. Met knikkende knieën maakte ik een afspraak met haar om te onderzoeken of zij mij kon helpen. Bij de eerste ontmoeting was er meteen een klik. Zij hielp mij met ademtechnieken in mijn lijf te komen en weer te gaan voelen. Ik kreeg letterlijk weer lucht. Alle opgeslagen pijn, verdriet, frustratie, onbegrip, woede en jaloezie verliet mijn lichaam. Ik kreeg er rust, zelfvertrouwen, mildheid, zelfliefde, acceptatie en heling voor terug. Daardoor kon ik ook beter omgaan met mezelf en mijn toekomstperspectief. Maar ook mijn omgeving en zij met mij. De band met mijn familie en vriendinnen is er sterker door geworden.

Doordat ik mezelf opnieuw heb ontdekt, heb ik mijn geluk gevonden. Ik kan nu zeggen dat mijn leven beter is dan ooit. Mijn wens is dat elke jonge vrouw met de vervroegde overgang zich gelukkig voelt. Ik geloof dat het kan.