Een oude vrouw in een jong lichaam

De term ‘de overgang’ vond ik altijd een naar woord. Ik koppelde het aan ‘oude vrouwen’. Toen ik op mijn 34e de diagnose vervroegde overgang kreeg had ik de link snel gelegd: “Ik ben een oude vrouw in een jong lichaam.”

Dat werd jarenlang een hardnekkige overtuiging die weinig goeds en positiefs opleverde. Ik ging van binnen dood, was bang alleen over te blijven. Want hee, kinderen krijgen was zo goed als onmogelijk. Wie zou mij later opzoeken in het bejaardentehuis? En aan wie laat ik mijn kostbaarheden na?

Deze gedachten maakten voor mij het leven zwaar. Ik herkende mezelf daarin ook niet. Van nature ben ik namelijk een levenslustig mens. Hoe kon ik mezelf weer vinden in deze chaos? Welke overgang heb ik nodig om mijn levenskracht, -plezier, -lust te voelen? Ik deel nu, ik praat, ik leef echt. WOW!

Worstel jij ook met negatieve gedachten door de vervroegde overgang? Is het leven voor jou momenteel ook zwaar door alle gevolgen van POI? Ik kan je helpen als jij dat wilt. Bekijk mijn aanbod. Of neem vrijblijvend contact met mij op.