In de knoop

Met de gymnastiekles vroeger op school was ik niet een van de soepelsten. Over de kast springen vond ik maar niks. Ik was bang om te blijven haken met m’n voeten en volop m’n ### te gaan. Daardoor ging het wel eens mis.

Met de piepjestest maakte je mij ook niet blij. Heen en weer rennen in de gymzaal op commando, wie had dat bedacht? Ok, het was goed voor de conditie. Het luie zweet kon er tenminste uit. Maar of ik daar nu zo blij mee was…

Toen ik al een poosje in de vervroegde overgang zat,  merkte ik dat mijn lichaam stijver werd. Nog minder flexibel, zeg maar. Het gevoel van een oude vrouw in een jong lichaam werd hierdoor in mijn ogen concreet gemaakt. Hier wilde ik van af.

Via via kon ik meedoen met een workshop yinyoga, een manier om je bindweefsel op rek te brengen en soepeler te worden. Voor mij was dit nieuw soort gymnastiek. Geen idee wat ik ervan kon verwachten. Eerst lag ik daar lekker relaxt op m’n matje, totdat we de opdracht kregen voor de eerste houding. De docente deed het even voor. Het zag er simpel en makkelijk uit. Maar ik zat in ‘no time’ met al m’n  ledematen in de knoop. De docente zag mijn geploeter en hielp me een houding te vinden waarin ik wel rek voelde, maar het geen marteling was. Vervolgens minutenlang zo blijven liggen en proberen ‘te smelten’. Rustig ademen… De tijd kon mij niet snel genoeg gaan.

En nu jaren later is mijn streven om elke week yinyoga te doen. Ik heb gemerkt dat deze manier van stretchen goed bij mij en m’n lijf past. Het houdt me soepel, zonder spierpijn. De setting, de sfeer van de ruimte en de persoon die de les geeft, is ook belangrijk voor mij. De klik is bepalend of ik me kan overgeven als ik mezelf tegenkom in confronterende houdingen. Zoals poses die het bekkengebied openen of poses waarbij ik onmacht ervaar. Met name door de vruchtbaarheidsbehandelingen heb ik spanning opgeslagen in mijn lijf. Yinyoga helpt mij om deze gebieden te verzachten en de spanning los te laten. En daarmee kom ik uit de knoop en zorg ik voor mezelf.

Zit jij in de knoop met jezelf door de vervroegde overgang? Wil je onderzoeken of ik je kan helpen op mentaal vlak? Bekijk mijn aanbod of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan met mij.