Jaloezie

Laatst was ik op de verjaardag van mijn nichtje. Ik genoot van een heerlijk stuk huisgemaakte appeltaart. Ondertussen was ik lekker aan het kletsen met de visite. Ik verslikte me bijna toen mij de vraag gesteld werd of ik jaloers was op mijn jongere zussen toen zij in blijde verwachting waren van hun kinderen. De vraag kwam voort uit belangstelling voor het werk dat ik doe. Het was een spannende vraag voor mij, merkte ik. Het maakte iets in mij los, waarvan ik dacht dat het weg was.

Zolang ik weet dat ik in de vervroegde overgang ben, ben ik me ook bewust van mijn omgeving. Dat het leven doorgaat. Ontwikkelingen zoals gezinsuitbreiding horen daarbij. Ik heb geprobeerd om oprecht blij te zijn voor de ander. Daarnaast voelde ik ook altijd mijn eigen innerlijke pijn. Het gesprek over kinderen, baby’s ben ik meestal aangegaan, voor zover ik weet. Ik wil geen slachtoffer zijn en daarmee de deur dichtgooien voor alle mooie dingen die om me heen gebeuren. Want ik vind nieuw leven echt fantastisch. Ik had het mezelf alleen ook zo gegund.

Terug naar de vraag. Was ik jaloers toen mijn zussen zwanger waren van hun kinderen? Het antwoord is: “Jazeker, en of!” Voor mij voelde het alsof ik werd ingehaald door mijn jongere zussen. Ik stond al zo lang voor het ‘loket’ in de rij voor een baby. Iedereen om mij heen ‘pikte’ voor. Zelfs mijn eigen ‘zusjes’. Voor mij voelde dat als oneerlijk, onrechtvaardig en soms ook onverteerbaar. 

Jaloezie is menselijk. En het kan relaties ontwrichten, de beste relaties. In mijn geval heeft het ervoor gezorgd dat ik wilde investeren in wat ik wel heb. En ben. Ik ben tante. Ik heb op die manier kinderen van mijn vlees en bloed. Ik maak deel uit van hun leven. Dat is belangrijk voor mij.

Is het makkelijk, jaloezie omzetten naar liefde? Het antwoord is natuurlijk: “Nee, zeker niet!” Het is hard werken voor mij en iedereen om mij heen. Nog steeds. Investeren is het toverwoord. Ik investeer in de ander door mezelf kwetsbaar op te stellen. Daarnaast stel ik me open voor de ander, zodat alles gezegd kan worden en de band verstevigd wordt. Het is me alles waard.

Worstel jij met negatieve gevoelens? Wil jij de regie op je leven weer terug? Schroom niet om hulp te vragen. Bekijk mijn aanbod. Of neem vrijblijvend contact met mij op.